Tens una estona per reflexionar?

La immediatesa,  velocitat… tot passa molt ràpid, hem de fer tantes coses amb tant poc temps… aquesta és la sensació que ens envaeix diàriament com si sempre al davant nostre tinguéssim una llarga llista de tasques pendents i que mai les podem  acabar.

Molts cops no som capaços de seguir el ritme que se’ns exigeix  o ens exigim i ens sobrepassa  fins a caure en un estat d’esgotament físic i mental.

Aquesta  dinàmica  ens duu cada cop més  cap a  una sensació  de separació vers els altres  i sobretot de nosaltres mateixos fins a desencadenar  en un estat  de dissonància  que la mateixa societat en que vivim ens porta inevitablement. 

Aquesta  creixent  complexitat que experimentem  diàriament per la competitivitat en que estem immersos en la nostra vida moderna, és un reflex extern de la velocitat del canvi.

La vida està en una constant evolució, però, actualment ens trobem en un moment històric en que comencem a veure com els sistemes preexistents fracassen,  societats en procés de transformació, guerres, malalties, etc.

Malgrat tot això, dins d’aquest context  tan confús s’ entreveu un petit però creixent fenomen que s’està obrint pas i és que en el interior de moltes persones com  una agitació interna per generar algun canvi i és la intuïció innata que ens fa despertar vers noves possibilitats de crear, empoderar-nos , en definitiva,  un canvi personal per crear una nova experiència de vida. 

Ens preguntem com i des d’on,  podem fer aquest canvi si ens trobem arrossegats pel caudal del dia a dia tant frenètic acompanyats de pensaments imantats per la negativitat i altres situacions estancades que suposadament sabem la sortida però justificacions com la por, la comoditat, el no voler veure ni sentir, ens mantenen aturats, immòbils. 

Doncs  una de les claus per poder superar aquets estats i situacions que fan que a la persona  només sobrevisqui per la vida i que pot generar el canvi intern que tots desitgem està dins nostre forma part de nosaltres i és el COR. SÍ, el cor pot canviar el nostre mon intern.

 Sabem del cor, s’ha estudiat, se n’ha parlat, s’ha escrit sobre ell,  però realment el coneixem fora d’aquests contextos?  Sabem quin és seu potencial? Personalment crec que té una dimensionalitat més profunda perquè quan penso en expressions com «escolta el teu cor», «posa el cor amb el que facis», «segueix el que et digui el cor», aquestes, ens ressonen a tots, siguin de la creença, cultura, raça, temps, etc.

En els temps passats s’interpretava ja com una guia interna capaç de dirigir i d’influir en les emocions, la capacitat de decidir sobre situacions, la moralitat. La ciència moderna ha descobert que és un centre de processament d’informació en el cos i que envia senyals importants al cervell i a la resta de l’organisme. Té un sistema nerviós complex que és diu «cervell del cor » i es comunica amb el cervell del cap. Es produeix un poderós camp electromagnètic que està conduit i adaptat per les nostres emocions. El cor influeix en tot des de la forma en que ens sentim fins la manera que interactuem amb els altres.

La pregunta que em faig i que sento que moltes de vosaltres segurament algun cop us l’heu plantejat és: l’estem escoltant?  O,  i si l’escolto me’n puc fiar?  La resposta immediata és automàtica, irreflexiva perquè utilitzem la ment i la raó , això es dona d’aquesta manera perquè estem programats des de petits a respondre des de la raó com ha única «llei veritable i segura». Aquestes preguntes són importants, aquestes,  m’han de fer aturar per un moment i cercar la resposta més conscient, més reflexiva, més pròpia de l’interior. 

Un dels autors més notoris dels nostres temps que parla de la importància de l’harmonia entre cor i cervell és  GREGG BRADEN, un físic científic i metafísic nord-americà, que, després d’una reeixida carrera com a geòleg informàtic per a Phillips Petroleum durant la crisi energètica de 1970, va treballar com a Senior Designer Computer Systems amb Martin Marietta Defense Systems durant els últims anys de la Guerra Freda. El 1991, es va convertir en el primer Director Tècnic d’Operacions de Cisco Systems.

Fa anys que realitza estudis i investigacions per unir ciència i espiritualitat. Actualment està considerat una autoritat mundial en temes de filosofia espiritual de les tradicions indígenes antigues.

Té profunds coneixements en antigues cultures com l’egípcia, essènia, natives americanes i tibetanes, i ha realitzat viatges a llunyans pobles de muntanya, monestirs i temples, estudiant les antigues tradicions i secrets.

Braden avui és un dels escriptors que millor han aconseguit combinar la ciència i l’espiritualitat. Conegut principalment per llibres com “El poder de la profecia” o “La matriu divina“.

Algunes de les premisses que ell evoca que «hem d’aprendre el món mitjançant el cor». És un potencial que sempre hem tingut des dels orígens. Harmonitzar el cor i el cervell és molt necessari perquè comparteixen la xarxa neuronal i faciliten l’aprenentatge, el qual s’adquireix amb més rapidesa, més creativitat, més intuïció profunda, a partir d’aquí es poden originar molts canvis.

Quan s’adquireix l’harmonització entre cor i cervell, és a dir aquest diàleg profund es pot arribar a l’estat cerebral Gamma que pot obrir la porta a uns estats de profunditats, com la intuïció, major enfoc, que ens ajuda a recordar més, a records otals, augmentant l’emmagatzematge d’informació i la recuperació immediata d’informació. Les respostes del cervell són lentes perquè s’han d’analitzar, la intervenció de la por, els bucles mentals… en canvi les respostes del cor són ràpides. El cor no emet judicis, la ment si. L’estat Gamma discerneix, és un antidepressiu natural, és més obert als sentits, t’ofereix més potencialitats.

Quan les emocions són negatives com l’enfado, gelosia, ràbia… el cor parla al cervell on  s’estableix una alliberació química que fa que la qualitat de la senyal sigui irregular, caòtica i es quan s’allibera adrenalina i cortisol  per respondre d’una manera ràpida a la situació a més afavoreix la fatiga. Però quan nosaltres sentim per exemple gratitud, apreci, agraïment, compassió… la senyal canvia, el ritme és uniforme alliberant hormones del benestar com ara  les endorfines, melatonina, etc. aquestes ajuden a l’antienvelliment, augmenta el sistema immune, etc.

La llei natural és la cooperació entre les espècies no la lluita, ja que això ens porta a la destrucció. La competència és destructiva, el conflicte no ens porta enlloc. En aquest punt és quan és necessari començar per nosaltres mateixos, hem d’intentar canviar l’estat del ser i connectar aquest diàleg d’unió dins nostre -cor i cervell-generant pensaments i emocions positives, de gratitud, amor, i deixar-se anar per aquesta corrent de vida.

La connexió és un dels principis fonamentals de l’univers, hem de cooperar i ajudar-nos mútuament, a l’igual que el principi de la resiliència que ens guia d’una manera saludable a  donar resposta i acceptar i gestionar els canvis positivament. Sabem que els canvis  generen una resistència i durant un temps ens trobem malament perquè ens baixa la energia i estem esgotats emocionalment. Hem de cercar la coherència, la qual ens ajuda a estar millor i a augmentar la resiliència. Hem de començar per poder trobar el nostre  equilibri intern i d’aquesta forma tornar a la connexió primogènita que manté a tot l’univers  en ordre i en consonància.

Autora: I. Sans

Articles Recents