El mal de cap la panxa ho sap

Segurament hem escoltat moltes vegades la dita: «som el que mengem» però realment, tant influeix l’alimentació en nosaltres? Té alguna influència en el nostre estat d’ànim?

Cada vegada hi ha més estudis científics que confirmen la relació de l’intestí amb el cervell.

Aquesta relació és bidireccional i dinàmica. L’intercanvi cervell-intestí es realitza per via immunològica, endocrina i neurològica a través del nervi vago que viatja del cervell a l’abdomen. Neurones i bacteris intestinals (microbiota) estan doncs en contínua comunicació.

En el cas d’alteració en la microbiota la comunicació es veu afectada i provoca un procés inflamatori que pot estar implicat en el desenvolupament de trastorns neurològics com ara depressió i ansietat, autisme, Parkinson, esclerosis múltiple o alzheimer…

Què altera la microbiota? Aquesta seria la pregunta.

El nostre organisme disposa de barreres protectores per mantenir l’equilibri i  evitar danys. La més evident és la pell (l’òrgan més gran del cos), però disposem d’altres com ara les parets intestinals o la barrera hematoencefàlica. Aquestes barreres han de ser suficient permeables per poder absorbir els diferents nutrients i substàncies necessàries pel bon funcionament de l’organisme i, per contra, han d’evitar que altres substàncies nocives la travessin.

Portar una inadequada alimentació, hàbits de vida poc saludables, el sedentarisme, diverses medicacions com els antibiòtics, els tòxics com l’alcohol, tabac, drogues, alguns additius, tòxics ambientals com pesticides, fums, aigües contaminades, l’estrès crònic o la mateixa edat provoquen inflamació, una permeabilitat no desitjada i que permet que aquestes substàncies nocives acabin arribant al torrent sanguini.

Sabem que una de les funcions que aquests bacteris realitzen en el nostre organisme és en el sistema immunitari, l’exèrcit defensiu que vetlla per la nostra salut. Mantenint una flora variada i ben alimentada tant el nostre intestí com el nostre cervell estaran en equilibri i preparats per afrontar millor possibles desajustos.

Què hem de fer per cuidar la nostra microbiota?

Una alimentació ordenada i rica en vegetals, peix, una menor quantitat de carn, greixos saludables com l’oli d’oliva, cuinats senzills com al forn, a la planxa, al vapor, bullits, etc. mantenir-nos ben hidratats,  practicar exercici físic a l’aire lliure i adaptat a cada persona, relacions socials (trobades enriquidores amb amics, família…), evitant el màxim de tòxics i l’estrès, és la millor forma de cuidar la nostra microbiota perquè sigui variada i poder mantenir així l’harmonia entre cos iment.

Així doncs, com a conclusió direm que és necessari conèixer la importància del binomi entre intestí i cervell, perquè representa un dels factors epigenètics que poden originar afectació a  la nostra salut en diferents nivells en la qual  s’emmarca, influint negativament la nostra  forma d’actuar, pensar, de donar respostes adequades a diferents desafiaments, al nivell d’atenció, de concentració, en l’estat d’ànim, en la qualitat del son, en l’estrès, en  l’emocional, neurològic, entre molts altres aspectes necessaris per al nostre benestar i qualitat de vida en el dia a dia.

Autora: A. Martínez

ELS SUCRES COM A FACTOR D’AFECTACIÓ DELS INFANTS EN L’ÀMBIT FISIOLÒGIC I PSICOLÒGIC

En aquest apartat no podem deixar de banda un dels aliments que afecten més la salut dels nens, els sucres i dels efectes fisiològics i psicològics que provoca la seva ingesta  en els infants, un perill ocult per al desenvolupament de la seva salut.
Quan la glucosa és absorbida per la sang se senten més animats i eufòrics, però arribat el pic li segueix un descens que produeix intranquil·litat, nerviosisme, manca de concentració i pèrdua de son i de gana. Quan torna a augmentar el nivell de glucosa se senten irritables, nerviosos o alterats, sent menys estables d’humor i temperament. A mesura que aquests nivells de sucre pugen i baixen, canvien els nivells d’energia i d’estat d’ànim.

Un consum continu provoca efectes des de càries dental, augment de pes, inflamació, problemes intestinals, risc a diabetis, malalties cardiovasculars fins a problemes de memòria i aprenentatge, pèrdua de calci, pèrdua de vitamines del grup B, etc.

A més, el sucre influeix en el microbioma intestinal, que evoluciona els primers anys de vida i es veu afectat per la nutrició d’aquest període.
Per tant, s’hauria d’evitar en la mesura possible el seu consum. Si bé és cert que el cos necessita glucosa, que és el tipus de sucre que es troba a la sang i s’utilitza a tot el cos com a font d’energia, es pot obtenir de cereals integrals, fruites i verdures o de proteïnes i greixos quan sigui necessari.

Hem de tenir en compte que al voltant del 70% dels aliments processats contenen algun tipus de sucre afegit, sobretot els destinats a alimentació infantil, com poden ser els cereals que anuncien com a font d’energia, iogurts, sucs, batuts o fins i tot les gominoles o xocolates que moltes vegades són comprades per premiar una bona conducta.

Recomanem servir el sucre no com a recompensa, sinó oferir-lo en moderació com un dolç per gaudir només en ocasions especials, i ajudar als infants a cultivar l’amor pels aliments naturals.

Autora: I. Sans

Articles Recents